Oddział Badań Fizyko-Chemicznych Żywności

Oddział Badań Fizyko-Chemicznych Żywności tworzą:

Pracownia Analiz Sensorycznych

Zadania:

  • badania sensoryczne – cechy organoleptyczne żywności (z wodą mineralną włącznie) prostym testem opisowym; elastyczny zakres akredytacji,
  • badania sensoryczne materiałów opakowaniowych i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością; metodą trójkątową.

Pracownia Żywności

Zadania:

  • zawartość substancji konserwujących: dwutlenek siarki (przetwory owocowo-warzywne, suszone owoce i warzywa oraz ich mieszanki, grzyby);
  • zawartość azotynów i azotanów (warzywa, owoce i ich przetwory, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego);
  • moc alkoholu, metanolu; w napojach alkoholowych i wyrobach spirytusowych;
  • parametrów biologicznych: obecność szkodników i ich pozostałość
    w przetworach zbożowo-mącznych, owocach suszonych, warzywach suszonych i w ich mieszankach, w ziarnach roślin oleistych i strączkowych, w orzechach i grzybach suszonych;
  • zawartość glutenu w produktach żywnościowych metodą immunoenzymatyczną;
  • zawartość jodu, jodanu lub jodku potasowego w soli kuchennej;
  • zawartość tłuszczu w wyrobach cukierniczych trwałych;

Pracownia Materiałów i Wyrobów do Kontaktu z Żywnością

Wykonywanie badań w zakresie:

  • migracji globalnej w tworzywach sztucznych;
  • migracji specyficznej (formaldehyd ekstrahowany w tworzywach melaminowo-formaldehydowych);
  • przygotowywanie próbek powierzchni krzemianowych wyrobów ceramicznych i powierzchni krzemianowych wyrobów innych niz ceramiczne i ich obrzeży do oznaczania metali szkodliwych (ołów, kadm).

Zmywalnia Chemiczna

Zadania:

  • mycie szkła i sprzętu Działu Laboratoryjnego;
  • utrzymywanie bieżącej czystości digestoriów, urządzeń chłodniczych i stanowisk pracy w pracowniach chemicznych.